Klick på annonser via hemsidan så att den kan stå för nätverkets avgifter (utsändningen på nätet)!! 

Bygg ditt vindkraft digitalt

Med microbit

En vindkraft är en mekanism som omvandlar en mekanisk energi till en elektrisk energi som gör att vinden omvandlas till elektricitet. Det består av rörliga propeller som snurrar när det blåser. Propellern driver en elgeneratorn som i sin tur ger elektricitet. I det här projektet används en DC motor till att alstra elektricitet när den sätts i rörelsen. 

Den- rörliga delen av  DC-motorn (spolen) är kopplade till propellern från ena sidan och till två elektriska tråd från den andra sidan via ett roterande anslutnings kontakt.

När spolen snurrar inuti magneten då tillverkas elektricitet som går ut via tråden. 

Den svarta tråden på DC-motorn  kopplas till GND (0V) på Microbitkort via en terminalanslutning. Den andra tråden kopplas till ett motstånd som är kopplade i serie med ett annat motstånd till minuspolen. Från en punkt mellan motstånden kopplas det en vit tråd till Pin P0 på Microbitkortet.    

Koden:

Till höger visas två olika sätt på koder som kan användas för att läsa in informationen om den elektriska strömmen som genereras av vindkraften på Pin P0.

Kod.1: 

Den består av ett block "för alltid" som innehåller ett kommando  "visa siffra( )". Det visar inlästa informationen från Pin P0 som är kopplade till vindkraft.

Kod.2:

Är samma som kod.1 men den analoga informationen omvandlas med en matematisk beräkning till ett värde mellan 0 och 3,3 V och visas det på skärmen efter avrundningen.

DC-Motor:

En DC-motor består av två delar, en fast magnet som är en stilstående del. Inuti den fasta magneten finns det en rörlig del som består av en elektrisk spole. När spolen roterar inuti fasta magneten då skapas det elektricitet  

Vindkraft: 

Kopplingsschema: Material: Microbitkort, en dator, en kopplingsdäck, en terminalkontakt, två stycken 22K Ohm motstånd, en DC-motor och elektriska trådar

Bygg ditt mekaniskt vindkraft

Din Titel

Här börjar din text. Du kan klicka här och börja skriva. Dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est.

Eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam.