Styr-reglerteknik

 styrsystem

På den här sidan arbetar vi med begreppen styrteknik och reglerteknik där man utgår från frågan om vilka delar av det här projektet räknas som styrteknik och vilka är reglerteknik.

Styr och reglerteknik finns överallt runt oss, hemma som exempel i vattenkokare, elsystem, och många andra apparater. De finns också på affärer som i alarmsystemen, rullande trappor och ute på gator in i bilar i oss själva och mera....

Styrteknik: 

När man t.ex. tänder eller släcker ljuset hemma via en strömbrytare är det en styrteknik. Det är alltid någon som bestämmer att styra över det. Även när man t.ex. går in i toaletten där lamporna styrs automatisk i det här fallet också är det någon som bestämmer över det.

På affärer där dörrarna öppnas automatisk och när man tittar på tv och byter kanaler, höjer volymen med en fjärrkontroll  räknas som styrteknik. Styrsystem finns i allting där man aktiv kontrollerar med sensorer, knappar och mera...

Reglerteknik:

Ugnen hemma fungerar så att när värmen når ett viss temperatur som den sätts på av användaren då håller den fas värmen även om man släpper ut värmen genom t.ex. att öppna locken. I ugnen finns en typ av sensorer som mäter och reglerar temperaturen till den sätta värdet. Man säger att det här är ett reglerteknik system.  Reglerteknik fungera som i bilden nedan. När signalen M på utgången inte går som det ska då skickas en signal Y för att justera det på regulatorn nivå.

Efter att ni har läst om styr och reglerteknik ladda ner och arbeta med uppgifterna nedan: