Integrerad krets

IC 555

IC555 är ett integrerad krets Som har 8 Pins ingångar/utgångar för att kommunicera med externa komponenter. Man kan få den att fungera på olika sätt beroende på hur man vill använda den.  

IC555 är mycket används inom elektronik. Den byggas till många olika kretsar och ger olika svar utifrån hur komponenten är kopplad  i kretsarna. Den kan till exempel fungera som en  ostabilt för att generera ostabila signaler som i en oscillator, bistabilt eller mono-stabilt  som det visas i dem tre kretsschema nedanför.

På ostabilt läge ger den en fyrkantig signal vars frekvensen kan justeras med hjälp av en potentiometer som i första bilden. Bistabilt läge ändras lägen på utgången beroende på nån  signal på ingången. Som mono-stabilt ändras lägen under en viss tid på varje puls sedan återkommer till samma läge igen.  

Med IC555 kan man bygga hur många som helt elektroniska projekt. På den här sidan ska vi titta på några enkla exempel på hur den används  inom elektronik. 

Enkla användningar av IC555

Bilden visar ett enkelt sätt att använda IC555 med bara några komponenter. Två motstånd, en potentiometer, två dioder, ett batteri och en kondensator.

IC555 har 8 utgångar markerat 1-8. 1 är GND och 8 är Power 9V.

I schemat ovan är 2 kopplat till 6 och  4 till 8.

Potentiometerns mitt ben kopplats till 7, andra benen kopplats till 6 via dioderna.

Ett motstånd med 1 K kopplats mellan 7 och +9 V och ett annat motstånd 47 Ohm kopplas till 3 som använd som uttag för t.ex. en lysdiod eller en DC motor som styrs av potentiometerns justeringar..

Efter att ha  byggt färdigt kretsen kommer det att se ut som i bilden ovan. På bilden är det kopplat till en lysdiod vars ljuset  styrs av potentiometern som ökar eller minskar ljus effekten.

Det går också bra att koppla den till en DC motorn och styra hastigheten genom att reglera potentiometern.

Kretsar på kopplingsdäck

Alarm vid ljud

1- På det här kretsen är utgångar 6 och 7 kopplat samman tiill en 10 Kohm resistorn och 2n kondensator med 220uF.

2- utång 2 kopplats till 33 k Ohm och en mikrofon som är kopplat till batteriet som i schemat ovan.

3- utgången 8 kopplats till pluspolen på batteriet

4- utgången 1 kopplats till minuspolen.

5- Från utgång 3 kopplar man ett motstånd 470 Ohm som är i serie med fotoresistorn. Tillsammans är kopplade parallellt med Buzzer.

Blinkande ljus 

1- På det här kretsen är utgångar 6 och 2 kopplas samman till en 100 K ohm potentiometern som i sin tur är kopplas till utgången 3.

2- Utgångar 8 och 4 kopplats till + 9V via ett 470 resistorn i serie med två parallella lysdioder. 

3- Utgången 1 kopplas till (-) via en 470 resistor som är i serie med två parallella lysdioder. utgången 3 kopplats till samma punkt som lysdioder.  

Här visas en bild av krets schemat i det praktiska med användning av en kopplingsdäck.

Kretsen är används i det här fallet som en ostabilt som skickar en fyrkantig signal som tänder och släcker lysdioder i ordning med en justerade tid.

Metall detektor 

Klicka här och börja skriva. Aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Klicka här och börja skriva. Magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum.

Osynlig laser alarm

Klicka här och börja skriva. Aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Klicka här och börja skriva. Magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum.