Kommunikation med el

Vid 1800-talet upptäckt man en telegraf som fungerar med hjälp av elektricitet och magnetism och senare vid slutet av 1800-talet uppfanns det andra tekniker som omvandlar elektriska signaler till radiovågor som sänds ut via antenner åt olika håll. Tack vare kunskaperna om elektricitet och magnetism  man hade senare kunnat använda dem inom tekniska lösningar för att kommunicera trådlös.

Sändare

Sändaren består av en strömkälla, en strömbrytare och en elektrisk ledare. Från sändaren dras ledare långt till andra sidan där meddelanden skickas till. 

Meddelanden skicka i form av ström avbrytningar med olika brytningstider.

Vid mottagaren lindas elektriska ledaren runt en järnstav så att det bildas en spole. När strömmen går i spolen då bildas det ett magnetfält runt järnstaven.

Elektromagnet:

Danska fysiken Hans Christian Örsted upptäckte att magneten påverkas av elektriska ledare och att det bildas en magnetfält runt ledaren när den är kopplad till elektricitet och om man lindar en ledare runt en järnstav blir magnetfältet starkt. Detta kallas för en elektromagnet eftersom det omvandlar elektriska ström till magnetism

Användning av elektromagnet i en telegraf:

Telegrafen byggs genom att dra tvärs över olika platser (länderna, städerna, kontinenterna ..) elektriska ledningar.  

På platserna byggs elektriska kretsar som består av en strömbrytare, strömkälla och högtalare som ger olika ljudsignaler när kretsen sluts. Ljudsignalerna kan vara långa eller korta beroende på slutnings tid.

Sändarens krets består av en strömbrytare, en strömkälla som är serie kopplad till en lång elektriska ledaren som dras tvärs över till den andra platsen "mottagaren".

Vid mottagaren ansluts ledaren till en elektromagnet på ena ändan som i sin tur ansluts till jorden från sin andra ändan. Ovan på elektromagneten byggs en krets som består av en  strömbrytare som är seriekopplad med en strömkälla och en högtalare. Strömbrytaren är gjorde av en mjuk metall som kan lätt dras ner av elektromagneten.

Varje gång när strömbrytaren trycks ner vid sändaren bildas det ett magnetfält på mottagarens järnstaven. Det leder till att strömbrytaren på mottagare dras ner, kretsen blir sluten och högtalaren börjar skicka ut ljudsignaler. Ljudsignalerna låter olika beroende på hur långt man håller ner sändarens strömbrytaren.

Ett meddelande skickas i form av korta och långa signaler. Med hjälp av morsekoden kan man skicka olika text meddelande som består av olika bokstäver. 

Biden ovan visar en kod som används för att skicka olika meddelande via en telegraf. Koden består av korta ljudsignal i form av punkter och långa ljudsignal i form av lång streck. Det långa strecket får man när man håller strömbrytaren i en längre tid för att få  högtalaren att låta i en längre tid . Bokstaven A kodas exempelvis som två olika ljudsignaler ett kort och ett långt ljud.

Telefonen

Mikrofonen

Här börjar din text. Du kan klicka här och börja skriva. Dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est.

Eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam.