Din klick per annons ger stöd som räcker till att stå för utsändnings avgifter och andra nödvändiga material.


El motorer och generatorer

Här nedan visas olika experiment som kan användas för att synliggöra för elever hur el energi omvandlas till en rörelse energi (El motorer) och hur en rörelse energi omvandlas till el energi (el produktion) med hjälp av en magnet, spole och olika typer av krafter. 

Bilden ovan visar en enkelt krets på hur Elektricitet tillverkas av en magnet och en spole. Ett enkel sätt som man kan själva bygga vid behövs om man vill tända en lampa. Fasta magneten sätter  elektroner i en rörelse inuti spolen. Spolen i sin tu skapar ett fältmagnet som förstärker rörelsen av elektronerna som går runt i kretsen och tänder lampan. Det här experimentet kan utnyttjas när man är ute på nån sommarstuga utan el eller på andra platser där inte finns elektricitet.

Skapa El till en  DC motor med en neodymmagnet, två spikar och elektriska tråd


Vindkraftverket.1

Le film rend visible comment l'électricité est produite avec le vent 

filmen synliggör hur electricitet tillverkas med vinden

Filmen visar ett enkelt  vindkraftstation som fungerar när det blåser. Experimentet testas med hjälp av en torktumlare som får propellern att snurra och driva DC motorns axel som generar elektricitet.


Vindkraftverket.2

Le film rend visible comment l'électricité est produite 

Filmen synnliggör hur elekticitet tillverkas


Bilden visar ett manuellt EL-station som fungerar när man manuellt vevar motorernas axlar med ett vev istället för andra typer av krafter. En mekanism som gör att en manuell rotation av en DC motorns axel driver en spole inuti en hastighet och generar elektricitet. 

Filmen visar detaljer av hur experimentet genomföras i olika faser. Det handlar om att bygga hus, Fixa lysdioder på olika stödmaterial och att bygga elgenerator och koppla samma hela systemet. , 


Enkel elmotor

Le film rend visible le fonctionement d' un simple moteur electrique

Bilden och filmen visar hur men bygger en enkelt motor med ett batteri, en magnet och ett elektrisk tråd.


Värmekraftverket

le film rend visible comment l'électricité est produite avec l'aide de la chaleure.

filmen synliggör hur elektricitet tillverkas av värmen.

Bilden och filmen visar hur elektricitet kan produceras av värmen. Man omvandlar värmen till en rörelse. Rörelsen driver en mekanism som får DC motorer att snurra. DC motorer är byggda av en en magnet som roterar inuti en spole. I spolen sätts elektroner i en rörelse och blir till elektrisk ström. 

Hemsidan behöver din stöd!!